OMMB PLATFORMU OLARAK SÖZLEŞMELİ ORMAN MUHAFAZA MEMURU MESLEKTAŞLARIMIZI UYARIYORUZ!

25.06.2021
312
OMMB PLATFORMU OLARAK SÖZLEŞMELİ ORMAN MUHAFAZA MEMURU MESLEKTAŞLARIMIZI UYARIYORUZ!

Sevgili genç Meslektaşlarımız, arazi tazminatları konusunda yaşadığınız mağduriyeti biliyor ve bir an önce yasal düzenleme yapılarak giderilmesini talep ediyoruz.
Fakat şu anda yapılan düzenleme maalesef yasal olmaktan uzak ve ileride sizlerin haketmediğiniz şekilde mağdur olmanıza sebebiyet verecek şekilde yapılmaktadır.
6245 sayılı Harcırah Kanunu kimlerin ne şekilde gündelik harcırah alacağını düzenlemiştir. Bu Kanunun 49. Maddesine göre Orman Muhafaza Memurları günlük olarak belirlenen harcırah miktarının ⅓ kadarını araziye çıktığı gün sayısı kadar alabilir. Yaptığınız sözleşmede ek herhangi bir ücret ödenmez denmesine rağmen, görev mahalli dışına yapılan görevlendirmelerde harcırah alabileceğiniz konusu dahi net değildir.

Gelelim bu günlerde sıkıntının çözümü noktasında yaşanan sorunlara;
Harcırahların ödenip ödenmeyeceği mevzusuna girmeden, bizlere gerek sosyal medya gerekse mesaj ve telefon yoluyla sorulan sorulara elimizden geldiğince cevaplaya çalışalım.
Gelen en sık soru, hizmet vasıtaları şoförleri, araziye gitmemize rağmen adımızı görev kağıtlarına yazmadılar, ne yapabiliriz?
Arkadaşlar harcırah tamamen görev olurunun yani, İşletme Müdürlüğünün emri doğrultusunda yapılabilir. İşletme Müdürü sizi görevlendirir ve siz de o emir doğrultusunda gittiğiniz yeri ve zamanı yazarak harcırah doldurabilirsiniz. Şayet görev emri varsa ve siz hizmet vasıtası ile değil de mutad vasıtalarla (köy dolmuşu, belediye otobüsü, dolmuş, tramvay, tren, gemi vb) görev mahallinize gitmişseniz, Harcırah Kanunun 28. Maddesi gereğince hem araç ücretini hem de gidiş dönüş zamanınıza göre harcırahınızı tanzim ederek alabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli şey, mutad vasıtalarla gittiğiniz görev mahallinde yaptığınız işi belgelemenizdir. Yani o gün kestiğiniz nakliye, sevk pusulası, tanzim ettiğiniz suç tutanağı, yevmiye defteri vb. evraklarınız mutlaka olmalı, gerekirse bu evraklardan fotokopi alarak dosyalamanızı öneriyoruz.
Ancak, resmi bir görevlendirme olmadan, herhangi bir altlığınız yoksa, kesinlikle evraksız harcırah tanzim etmeyiniz.

Diğer bir soru ise, şoförlerin isim yazmak yerine Orman Muhafaza Memurları yazarak görev kağıtlarını kapatmaları nedeniyle nasıl harcırah doldurulması gerektiği?
Arkadaşlar, şayet o gün siz o araçla araziye gittiğinizi biliyorsanız ve en ufak bir tereddütünüz yoksa harcırahı görev kağıdına göre doldurabilirsiniz. Burada sizin bir ihmaliniz olmadığı için cevaplanması istenecek sorunun size değil, görev kağıdını dolduran görevli arkadaşa sorulması gerekecektir.

Bir diğer soru, yazılan yazıda belirtilen haksızlığa mahal verilmeden, Kadrolu Orman Muhafaza Memurlarının tazminatları da dikkate alınarak bu harcırahların dilediğimiz gibi doldurabilir miyiz?
Hayır arkadaşlar, bizler Devlet Memurlarıyız. Yaptığımız her iş ve işlemin bir altlığı olmalıdır. Bu gün değil ancak yarın öbür gün yapılacak bir soruşturmada belgeleriyle ibraz ettiğiniz bir fazla ödemenin en fazla iadesi istenir. Ancak altlığı olmayan, amiyane tabirle “kafanıza göre” tanzim ettiğiniz bir evrak “EVRAKTA SAHTECİLİĞE” girer. Sahte evrak tanzim etmek de suçtur.

Keşke ne biz, ne de sizler bu sorun ve soruların muhatabı olmasaydık. Yapılabilecek basit bir kanun değişikliği bütün bu soru ve sorunların çözümü ve yaşanan tüm mağduriyetlerin giderilmesi olabilirdi. Ancak maalesef kalıcı çözümler üretmek yerine geçici ve sonunun nereye çıkacağı belli olmayan şeylerle uğraşmak durumunda bırakılıyoruz.

OMMB Platformu olarak tüm sözleşmeli Orman Muhafaza Memuru arkadaşlarımızın tanzim edecekleri evrakların hazırlanmasında mutlaka dikkatli olmaları gerektiğini hatırlatıyor ve sahte evrak tanzim etmemeleri konusunda UYARIYORUZ. Şimdi alacağınız üç beş kuruş para için gelecekte daha büyük sorunlar yaşanmaması için tanzim edeceğiniz her evrakın resmi bir altlığı olmasına özenle dikkat edin.

OMMB PLATFORMU

0 Paylaşımlar
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.