ORMAN MUHAFAZA MEMURLARININ UĞRADIĞI HAKSIZLIKLARIN KISA BİR ÖZETİ
Orman Muhafaza Memurları sürekli ağlayan, hiçbir şeyden memnun olmayan bir meslek grubu olarak lanse edilmeye çalışılıyor. Sanki kurumla kavga etmek için bahane arayan ve her fırsatta her şeyden şikayetçi olmak için fırsat kollayan bir meslek grubu olduğumuz algısı yaratılıyor.
Mesleğin icracıları olarak Orman Muhafaza Memurlarına yapıldığını düşündüğümüz haksızlıkları kısaca özetleyeceğiz. Lütfen okurken empati kurmayı deneyin.
1- Orman Muhafaza Memurlarına baskı ile araç sürdürülmesi : Her ne kadar kurum tarafından herhangi bir zorlama yapılmadığı söylense de özellikle sözleşmeli Orman Muhafaza Memurları araç sürmeleri konusunda baskı ve tehditlere maruz kalıyorlar. Şoförlük başlı başına zor bir görevken, her iki işten de sorumlu olmak hem maddi hem de manevi olarak yıpratıcı bir hal almaktadır. Bu da yetmezmiş gibi, meydana gelen kaza masrafları haricinde bir de “DEĞER KAYBI” adı altında ekstra bir ücret talep edilmektedir. Ormancılık başlı başına ağır ve zorluklarla dolu bir meslekken, üzerine dikkat ve tecrübe gerektiren arazi şartlarında araç sürme görevini ve sorumluluğunu da eklemek çalışma şartlarını ağırlaştırdığı gibi görevlerin yapılması sırasında aksaklıklar oluşmasına neden olmaktadır.
Çözüm : Orman Muhafaza Memurlarına araç sürdürülmemeli ya da araç süren Orman Muhafaza Memurlarına ormancılık ile ilgili görev yaptırılmamalıdır. Zorlu arazi koşullarında araç sürmek başlı başına ayrı bir iştir. Bunun yanında araçlara mutlaka kasko yapılmalı ve oluşabilecek kazalarda hiçbir araç sürücüsünden “DEĞER KAYBI” adı altında ücret talep edilmemelidir.
2- 7/24 çalışma esası : Aslında olmayan ancak kurum amirlerinin her fırsatta dayattığı yasa dışı çalıştırma şeklidir. GİH kadrosunda görev yapan tüm Devlet Memurlarının mesai saatleri aynıdır. Bir tek Orman Muhafaza Memurları iş bitene ya da hava göz gözü görmeyecek şekilde kararana kadar devam eder. Sesini çıkaran oldu mu da, ya bölücü, ya tembel ya da devlet düşmanı ilan edilir. Ama kimse de biz bu insanları yasa dışı çalıştırılıp haklarına giriyoruz demez. Üstelik bu çalıştırma şeklinin Orman varlığını koruma ya da yangın ve kaçakçılık gibi geciktirilmesinde sıkıntı olacak durumlar değildir. Tamamen idari işler için (damga, mesaha, her türlü üretim işleri ve nakliye kesimi gibi) yapılan çalışmalardır. GİH kadrosunda olan ve bu şekilde çalışan tek memur grubu Orman Muhafaza Memurlarıdır.
Çözüm: Bu mevzunun iki çözüm şekli vardır. İlki vardiyalı sistemdir. Ancak kurum her fırsatta memur yetersizliğinden dolayı bunun mümkün olmadığını belirtmektedir. İkinci çözüm yolu ise sağlıkçılarda olduğu gibi icap nöbeti tutulmasıdır. Önleme-koruma ve gecikmesinde sakınca olan durumlarda icap nöbeti olan memurlar tarafından gerekli işlemler yapılarak bu memurların ertesi gün izinli sayılmaları sağlanır. İdari işler için de özellikle hafta sonu üretim ve diğer işler askıya alınmalı ya da vardiyalı sistemle halledilmelidir. Haftalık iki gün izin kullanamayan, ya da zorluk yaşayan tek GİH sınıfı memurlar olan Orman Muhafaza Memurlarının da sosyalleşip dinlenebilmesi en insani taleptir. Yangın ise apayrı bir durum olduğu için hiç bir Orman Çalışanı böyle bir durumda mesai mefhumunu kabul etmez ve her zaman en ön safta yerini alır.
3- Teknik Hizmetler Kadrosu : Orman Muhafaza Memurları olarak derdimizi anlattığımız her kişi ve kurum Teknik Hizmetler sınıfının Orman Muhafaza Memurlarının hakkı olduğu noktasında hemfikir. Ancak düzenleme yapmak için nedense gönülsüz. Belli ki ellerinin altında her tarafa çekip sürebilecekleri bir topluluk olmasından memnunlar. Orman Muhafaza Memurları arazide tamamen teknik işlerle uğraşmaktadırlar. Büroda ise yaptıkları teknik işlerin yazışmaları için çaba göstermektedirler. Aksini iddia eden olmamakla birlikte, iş eyleme dökülüp Orman Muhafaza Memurlarını teknik hizmetler kadrosuna alınması mevzusuna gelince maalesef herkes kör ve sağır pozisyonuna geçmektedir.
Çözüm : Orman Muhafaza Memurlarına bir an önce teknik hizmetler kadrosu verilerek yıllardır yapılan bir haksızlığa son verilmelidir.
4- Fiili hizmet tazminatı ya da Yıpranma payı : Bu tazminat belli bir risk taşıyan görevleri ifa eden devlet memurlarına verilmektedir. Risk grubu belirlenirken yapılan tanım “GÖREVİN TEHKİKELİ , FİZİKEN ve RUHEN MEMURU OLUMSUZ ETKİLEYECEK İŞLER” dir. Tehlikeli ve açık alanda çalışmamızın haricinde bizler yangınla, kaçak avlanmayla, her türlü biyolojik kaçakçılık ve orman kaçakçılığı ile mücadele etmemize, her arazi ve mevsim şartlarında kesim ve üretim işlerinde görev yapmamıza rağmen, bu haklardan faydalandırılmamış olmamız verdiğimiz emeğe yapılan büyük bir haksızlıktır.
Çözüm : Yapılan iş ve arazi şartları da göz önüne alındığında bu zamana kadar çoktan verilmiş olması gereken Fiili Hizmet Tazminatı bir an önce verilmelidir.
KURUMUN BİZZAT KENDİSİ TARAFINDAN HALLEDİLEBİLECEK SIKINTILAR..
KILIK KIYAFET PROBLEMİ : Kıyafetler konusunda kurum mutlaka Orman Muhafaza Memurlarının görüş ve beklentilerini dikkate almalıdır. Her bölgenin kendine has arazi ve hava şartları olmasına rağmen – 30 derece ile +40 derece arasında çalışan memurlara aynı standartlarda kıyafet verilmesi, kıyafetlerin kumaş kalitesinin vasat, dikiş kalitesinin ise yetersiz olması kullanım aşamasında sıkıntılara yol açmaktadır. Bizler her türlü arazi koşullarında görev yapmaktayız. Yağmur, kar, rüzgar, aşırı nemli ve sıcak havalarda ergonomik, kaliteli ve dayanıklı kıyafetler verilmesi gerekirken hiçbir kalite değişikliği yapılmadan, beklentilerin çok çok altında kıyafetler verilmeye devam edilmektedir.
VEFAT ve BAŞSAĞLIĞI MESAJLARI: Kurumumuz çalışanlarının ailelerinde meydana gelen vefatlar hepimizi üzmekte olup, Genel Müdürlük olarak sadece Orman Mühendisi olan çalışanlar için taziye mesajı gönderilmesi başta Orman Muhafaza Memurları ve diğer Kurum Çalışanlarını üzmekte ve kuruma olan aidiyet duygusunu kaybetmelerine sebep olmaktadır. Bu da Orman Mühendislerinin öz, geri kalan kurum çalışanlarının ise üvey evlat muamelesi görmesi olarak algılanmaktadır. Taziye mesajlarının ayrım yapılmadan tüm kurum personeli için gönderilmesi kuruma olan aidiyet duygusunu perçinleyecektir.
SÖZLEŞMELİ ORMAN MUHAFAZA MEMURLARININ MALİ HAKLARI: Kadrolu Orman Muhafaza Memurları ve sözleşmeli arkadaşlar arasındaki eşitsizlik derhal giderilmelidir. Sözleşmeli arkadaşlarımıza eksik verilen ek ödemenin tam verilmesi ve yine Sözleşmelilere verilmeyen tayın bedelinin geriye dönük verilmesi yapılan bu eşitsizliğin giderilmesini sağlayacaktır. Bu talebin bir an önce dikkate alınarak çözülmesi gerekmektedir.
ÇIKARILAMAYAN YÖNETMELİKLER: Her şeye anında yönetmelik çıkarılabiliyorken, mevzu yıllardır çıkarılamayan Orman Muhafaza Memurları görev yönetmeliği oldumu nedense ağırdan almakta, günün çalışma şartlarına uygun olmayan ve bir çok maddesi kadük olan yönetmelikle Orman Muhafaza Memurları görev yapmaya zorlanmaktadırlar. Bir an önce çağın gereksinimlerine uygun, çağdaş ve adil bir görev yönetmeliği ile atama ve yer değiştirme yönetmeliği hazırlanmalıdır.
GÖREVDE YÜKSEL(EME)ME PROBLEMİ: Görevde yükselme sınavından 90 ve üzeri puan alarak pinpon topunun ağırlığı ile raylı sistem yükleyicilerde kaç fren olduğunu bilemeyerek görevde yükselemeyen Orman Muhafaza Memurları ve 60 puan alıp tekniker olan kurum çalışanı ile aramızdaki fark tüm meslektaşlarımız arasında yıllardır merak konusu olmuştur. Yeni dönemde ise aynı kadroda olan (GİH) ama ayrıma uğrayan Orman Muhafaza Memurlarının neden görevde yükselme sınavından mahrum kaldığı ise apayrı bir merak konusudur. Bir an önce Orman Muhafaza Memurlarının görevde yükselmesinin önündeki engeller kaldırılmalı özellikle Bakanlığımızın Tarım kolunda olduğu gibi lisans tamamlama için YÖK ile müzakereler yapılarak Orman Muhafaza Memurlarının önünde bulunan bu engel de bir an önce kaldırılmalıdır.
Orman Muhafaza Memurları olarak minimum sıkıntılarımızı tekrar kamuoyu ile paylaşıp destek ve önerilerinize talibiz. Ormanların korunması ve bekası için emek veren meslek grubumuz verilecek her desteğe müteşekkir olacaktır.
İnşallah bu sıkıntılar giderilir ve herkesin gönlünce ortak bı çözüm bulunur