OGM’DE KAZA YAPAN ŞOFÖRLERDEN “DEĞER KAYBI” ADI ALTINDA MASRAF ALINMASI

06.06.2021
713
OGM’DE KAZA YAPAN ŞOFÖRLERDEN “DEĞER KAYBI” ADI ALTINDA MASRAF ALINMASI

ATOR-SEN Sinop İl Başkanı olarak onlarca arkadaşım tarafından aranmış ve bu durum karşısında yaşanan mağduriyetlerini Sendika yöneticisi olarak duyurmamız konusunda ısrarcı talepleri doğrultusunda bu açıklamayı yapma mecburiyeti doğmuştur.

Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde araç kullanma görevi İşçi ve Memur Şoför ve Orman Muhafaza Memuru arkadaşlarımız tarafından yürütülmektedir. En son sözleşmeli alımlar neticesinde bu araçlarda sözleşmeli Şoför ve sözleşmeli Orman Muhafaza Memurları da görevlendirilmiştir.

Sözleşmeli Orman Muhafaza Memuru arkadaşlarımızın ne şekilde gmrevlendirildikleri mevzusuna ayrıyeten gireceğim. Ancak şimdilik sıkıntı yaşanan konu kaza yapan tüm şoför arkadaşlarımızdan zorla tahsilatı yapılan ve adına da “DEĞER KAYBI” denen bir sistem.

Bir çoğumuzun kullandığı araçlarımız vardır. Malumunuz araçlar sıfır kilometre olarak bayiden alındığında ve plakası takıldığı andan itibaren değer kaybına uğrar. Normal ekonomik şartlarda bu araçların fiyatları her yıl bir önceki yıla göre daha da ucuzlar. Yani her yıl düzenli olarak değer kaybeder. Bu eşyanın tabiatına uygun olan bir durumdur.

Gelelim OGM’nin uygulamasına;
Kurum yanlışı en başta yaparak özellikle göreve yeni başlayan sözleşmeli Orman Muhafaza Memurlarına ve sözleşmeli Şoför arkadaşlara hiç bir eğitim vermeden, arazi şartlarında bu araçların nasıl kullanılması gerektiği anlatılmadan, gerekli deneyim sağlanmadan bu kardeşlerimizi 300-400 bin TL lik araçlarla zorlu arazi şartlarında dağa çıkarmıştır. Bu başlı başına bir faciadır.

Ardından gelen ufak çaplı kazalarda, kaza fonuna dahi başvurulmadan araçların masrafları arkadaşlarımızdan tahsil edildi. Tecrübe sahibi olmayan arkadaşlarımız ise maddi hasarı daha yüksek olan kazalarda vakfın kaza fonuna üye olurlarsa, oluşan masrafın %95 i OGEMVAK ın kaza fonundan ödenmek üzere yardım aldılar. Ancak bu defa da karşılarına kurum tarafından “kaza yapan araçta hasardan dolayı DEĞER KAYBI oluşması sebebiyle” 70-80 bin TL lik tazminat talebi olmuştur. En baştan beri yapılan yanlışlar zinciri bu andan itibaren zirveye ulaşmıştır.

Özellikle sözleşmeli Orman Muhafaza Memuru arkadaşlarımız hak ettikleri arazi tazminatlarını alamadıkları gibi bir de bunun üzerine görevleri olmadıkları halde sürdükleri taşıtlardan dolayı tazminata mahkum edilmeleri çok büyük bir yanlıştır.

Kurum istediği takdirde bu duruma çözüm üretebilir. Özel sigorta şirketleri ile özel anlaşmalar yapılarak bu araçlar kaskolanabilir. Ya da onbinlerce aracı olan devlet kendi kasko sistemini oluşturabilir. Kaza dediğimiz olay bir anlık dalgınlıkla, aşırı yorgunlukla basit bir dikkat eksikliği ile oluşur. Hiç kimse bilerek ve isteyerek devletin aracına zarar vermez. Veren de zaten Vatan Haini olarak muamele görmelidir.

ATOR-SEN Sinop İl Başkanlığı olarak bir an önce bu taleplerin dikkate alınarak yerine getirilmesini OGM’den talep ediyoruz. Arazi şartlarında araç kullanacak olan arkadaşlarımızın her yıl düzenli olarak arazi şartlarında sürüş teknikleri hakkında eğitime tabi tutulmaları ve bize göre kazalardan sonra haksız bir şekilde tahsil edilen “DEĞER KAYBI” tahsilinden vaz geçilmeli ve arkadaşlarımızın aldıkları ücretlerle üstesinden gelemeyeceği bu ağır yükten kurtulması için gereğinin yapılmasını umuyoruz.

Orman Muhafaza Memurlarının araç kullanmaları hakkındaki beklentimiz ve talebimizi ilerleyen günlerde tüm kamuoyu ile paylaşacağımızı da belirtmek isteriz.

ORMAN MUHAFAZA MEMURU
ATOR-SEN SİNOP İL BAŞKANI

0 Paylaşımlar
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.