Ormanların Önemi

28.11.2020
646

Ormanlarda en büyük ağaçlar karbon depolamasına hakim olup, en fazla karbonu yakalar.

Frontiers in Forests and Global Change’de yayınlanan araştırmaya göre, daha eski, büyük çaplı ağaçların, daha küçük ağaçlara kıyasla orantısız şekilde büyük miktarda karbon depoladıkları gösterildi ve bu da iklim değişikliğini azaltmadaki önemlerini vurguladı.. Araştırmacılar, Amerika Kuzeybatı Pasifik ormanlarındaki karbon depolamayı inceleyen yeni bir çalışma, büyük çaplı ağaçların (≥ 53.3 cm ) toplam gövdelerin yalnızca% 3’ünü oluşturmasına rağmen, bunların toplam yer üstü karbon depolamasının% 42’sini oluşturduğunu gösterdi. Araştırmacılar, büyük ağaçların dünya çapındaki orman ekosistemlerinde uygun maliyetli bir doğal iklim çözümü olarak büyük ağaçların karbon tutmaya ve değerli ekosistem hizmetleri sağlamaya devam edebilmesi için büyük ağaçların korunmasının ve mevcut orman yönetimi politikalarının güçlendirilmesinin önemini vurguluyor.

Bu çalışma, önerilen bir politikanın orman ekosistemlerinde karbon depolamayı nasıl etkileyebileceğini, büyük çaplı ağaçlar için korumaları potansiyel olarak zayıflatabileceğini ve değişen bir iklim karşısında atmosfere büyük miktarda karbondioksit salınımına katkıda bulunabileceğini bildiren türünün ilk örneği arasındadır. Büyük ağaçların, karbon dinamikleri ve orman ekolojisi için önemli etkilerle birlikte yaygın şekilde hasat edilmesine izin verecektir. Araştırmayı yöneten Dr. David Mildrexler şunları vurgulamaktadır:

“Büyük ağaçlar, ormandaki ağaçların küçük bir bölümünü temsil ediyor, ancak tüm orman topluluğunda son derece önemli bir rol oynuyorlar – sağladıkları birçok benzersiz işlevin yerini alması yüzlerce yıl alacak.”

Cascades Crest’in doğusundaki ormanlarda ağaç çapı ile yer üstü karbon depolanması arasındaki ilişkiyi incelemek için, araştırmacılar ağaç çapını ve yüksekliğini gövde ve dallardaki yer üstü biyokütle ile ilişkilendirmek için türe özgü denklemler kullandılar. Bir ağaç karbondan oluşur. Ayrıca, toplam ormandan oluşan büyük ağaçların oranını, toplam hesaplanan yer üstü karbon depolamalarını ve dolayısıyla bu büyük ağaçların kaldırılmasının gelecekteki orman yönetimi uygulamalarında ne gibi potansiyel sonuçlarının olabileceğini de incelediler.

Çalışma ayrıca çapı 76,2 cm’den büyük ağaçların toplam gövdelerin yalnızca% 0,6’sını oluşturduğunu, ancak bu devlerin incelenen ormanlardaki toplam yer üstü karbonun% 16’sından fazlasını oluşturduğunu ortaya çıkardı. Ağaçlar büyük bir boyuta ulaştığında, çaptaki her ilave artış, ağacın toplam karbon depolarına önemli bir katkı sağladı:

“Büyük bir ağacın çevresine ve dallarına her yıl yeni bir büyüme halkası eklemeyi düşünürseniz, bu halka küçük bir ağacın halkasından çok daha fazla karbon ekler.” Dr Mildrexler açıklıyor. Bu nedenle, özellikle büyük ağaçların büyümesine izin vermek iklim değişikliği için çok önemlidir çünkü ağaçlardaki karbon depolarını korur ve atmosferden çok düşük bir maliyetle daha fazla karbon biriktirir. ‘

Çalışma, mevcut büyük ağaçların korunmasının ve 53,3 cm kuralın güçlendirilmesinin önemini vurguluyor, böylece 53,3-72,6 cm çaplı ağaçların ekolojik potansiyellerine büyümeye devam etmesine izin verildiği için ek karbon birikiyor.Bu ağaçlar daha da büyür ve etkili karbon depoları haline gelir. Dr. Mildrexler, bunun iklim değişikliğini stabilize etmek ve diğer değerli ekosistem hizmetlerini sağlamak için en etkili kısa vadeli seçenekler arasında olduğunu savunuyor:

“Büyük ağaçlar, tüm orman topluluğu için çeşitliliğin ve dayanıklılığın temel taşlarıdır. Zengin bitki, kuş, memeli, böcek ve mikroorganizma topluluklarını destekliyorlar ve yeraltı suyu kaynaklarına giren ve buharlaşma yoluyla gezegenimizi soğutan dev su kuleleri görevi görüyorlar. “

Ayhan KÜYÜK’ten alıntıdır.

0 Paylaşımlar
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.