KIZILÇAM YALANI!!

03.08.2021
836
KIZILÇAM YALANI!!

ÖNCELİKLE KIZILÇAM AĞACIMIZI BİR TANIYALIM:

Kızılçam (Pinus brutia Ten.), Çamgiller (Pinaceae) familyasından Doğu Akdeniz Havzasına özgü, elverişli yetişme ortamlarında 25 metreye kadar boylanma yapabilen bir çam türüdür. Akdeniz ikliminin müşir türlerinden olup tipik bir ışık ağacıdır. Kurak koşullara son derece dayanıklı, çok farklı toprak koşullarında başarıyla yetişen ve yetiştirilen, Türkiye’nin de en önemli hızlı gelişen ağaç türüdür. Sadece Türk ormancılığında değil, yabancı kaynaklarda da son dönemde Türk Çamı – Türk Kızılçamı olarak kullanımı yaygınlaşmaktadır. Deniz seviyesinden 1300–1550 m yüksekliğe kadar meşcere kuruluşu yaparak yayılış gösterir. Dikey yayılışında 1650 metreye kadar çıkar.

Her ne hikmetse canım ülkemde anlayamadığım bir şekilde kızılçam düşmanlığı hasıl oldu. Çam türleri arasında, belki de orman yangınlarına en dayanıklı tür olan bu güzelim ağaç türüne bu kadar haksızlık yapılması mesleğe 22 yılını vermiş, yedi yılını da Kızılçam ormanlarında geçirmiş bir Orman Muhafaza Memuru olarak beni ciddi manada rahatsız ediyor.
İlk olarak çam türleri arasında Orman yangınlarına en dayanıklı ağaç olan Kızılçam yerine “zeytin dikelim” safsatası ile ortaya çıkanlar şunu bilmelidirler ki, zeytin belki de Kızılçam dan daha yanıcı ve narin bir ağaç türüdür. Zeytinlik alanlarda yangın yaşamış arkadaşlar ne demek istediğimi anlayacaklardır. Kızılçam kalın kabuklu bir tür olduğu için özellikle gövde yangınlarında çoğu ağacın kambiyumu zarar görmez. Yangından sonra kaldıkları yerden devam ederler. Ayrıca doğal tensil yapılabilecek türler içinde en masrafsız ve verimli ağaç türüdür.

İkincisi, zeytini fidan haline getirip çoğaltmak ciddi emek isterken, bir tek sağlıklı kızılçam ağacı, hektarlarca alanı tohumlayabileceği gibi sizden hiçbir yardım da istemez.

Üçüncüsü, hani şu muazzam şehir efsanesi vardır ya, “KIZILÇAM KOZALAĞI HAVAİ FİŞEK GİBİ PATLAR VE YANGINI KİLOMETRELERCE UZAĞA TAŞIR”… Sakın inanmayın. Tam aksine Kızılçam kozalağı yangın belirli bir ısıya ulaşınca kendini mühürler. Yani çatlayıp patlamaz! Hiç bir suretle havai fişek gibi sağa sola uçmaz. İsteseniz de açamazsınız. Kızılçam kozalağı ısı belli bir seviyeye düşünce kendiliğinden açılır ve yeşermek üzere tohumlarını doğaya salar. Üstelik diğer tohumlar gibi tek yıllık değildir. Toprak kendini yenileyen kadar 1-2 hatta 3 yıl bekleyebilir.

Binlerce yıldır bu topraklarda varolan bu ağaç türünün ABD den 70-80 yıl önce getirilip Marshall yardımları adı altında zoraki diliminin yaptırıldığı iddia edecek kadar cahil, saf ve kendi coğrafyasından bihaber olan arkadaşlardan ricamız, bize değil “BİLİME” inanmalarıdır.

Çok şükür ki OGM bu arkadaşlar tarafından yönetilmiyor. Ya kurumu bunlar yönetseydi?!

KAYNAK: 22 yıllık mesleki tecrübe..

0 Paylaşımlar