ORMAN : HER DERDE DEVA

21.01.2020
668
ORMAN : HER DERDE DEVA

Ormanın çığ üzerindeki etkisi

Dağlarda erozyon, heyelanlar ve kayaların düşmesi, kışın yoğun kar yağışı ve ardından oluşabilecek çığ tehlikesi ve olası seller. Bunların hepsi doğada karşılaştığımız tehlikelerdir. Orman bu olayları en aza indirmeye ve bizi bu doğal tehlikelerden korumaya yardımcı olur.

Hayati ve uygun şekilde yönetilen ormanlar, doğal tehlikenin önlenmesinin önemli bir parçasıdır. Özellikle doğrudan koruma etkisi olan ormanlar, doğal tehlikelere (çığlar, kaya düşmeleri, toprak kaymaları, vb.) Karşı sürdürülebilir korumaya önemli bir katkı sağlar.

Tehlikenin kaynağı, söz konusu orman alanları ile korunacak nesneler arasında doğrudan bir uzaysal bağlantı varsa, orman alanları doğal tehlikelere karşı doğrudan koruyucu bir işleve sahiptir. Bu uzaysal ilişki, trafik yollarının veya nüfuslu alanların üzerindeki bir çığ koruma ormanı örneği kullanılarak gösterilebilir. Mevcut orman alanları bir yandan kar kütlelerinin başlangıcına karşı koyarken, diğer yandan da daha aşağıda bulunan bir ormanda, olası frenleme etkileri nedeniyle çığların akma uzunluklarını azaltabilir ve böylece altındaki nesnelere zarar verme olasılığını azaltabilir.

Orman en etkili ve uygun maliyetli bir çığ korumasıdır, çünkü ormandaki doğal kar örtüsünün stabilitesi açık alana göre artar. Orman kapalılığının derecesi ve orman içi boşlukların eğim ile birlikte boyutu, koruyucu etkiyi tanımlamak için önemli bir kriterlerdir.

Çığlara karşı koruyucu işlevi olan orman alanları şu şekilde karakterize edilebilir.

-Orman potansiyel bir çığ bölgesinde bulunursa çığların tamamen tetiklenmesini veya en azından olasılıklarını azaltır.

-Ormanın bulunduğu alan çığ pisti üzerinde ise potansiyel frenleme etkisi nedeniyle hasar olasılığını büyük ölçüde azaltabilir.

Ayhan KÜYÜK

0 Paylaşımlar
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.